screen 2
screen 2
screen 1
screen 2
screen 2
screen3
screen3
screen 1
screen 2
screen3
screen3
screen3

ISTORIC

 

1995  - infiinţarea companiei TANCRAD.
Firma şi-a început activitatea în domeniul comerţului cu produse siderurgice, urmărind permanent lărgirea pieţei de desfacere. Rezultatul acestei activităţi a fost statutul de distribuitor autorizat al companiei ARCELOR  MITAL STEEL.

2000 Societatea deschide punct de lucru în Timişoara, prin care începe să comercializeze materiale de construcţii şi produse industriale

2001 Din acest an firma se orientează spre domeniul construcţiilor civile şi industriale, realizând lucrări de amenajări interioare, structuri şi consolidări clădiri, şarpante şi învelitori, lucrări de instalaţii sanitare, termice şi electrice, alimentări cu apă

2003 Compania se implică şi in domeniul reparaţiilor siderurgice, executând o gamă largă de lucrări pe platforma siderurgică MITAL STEEL (reparaţii furnale, laminoare, oţelării, baterii cocsificare).
Compania işi începe activitatea de construcţie şi amenajare tronsoane şosele, drumuri naţionale şi judeţene şi străzi, intreţinere drumuri, efectuând lucrări de marcaje rutiere şi colmatări fisuri în imbrăcăminte asfaltică.

2004   Firma obţine un credit nerambursabil în cadrul programului PHARE-RICOP2 pentru proiectul “Dezvoltarea Bazei Tehnico-Materiale  Achiziţie utilaje pentru lucrări de construcţie şi reabilitare drumuri - nr. RO9904.04-2.201/SPPL1”. Utilajele achiziţionate atât în cadrul proiectului, cât şi din finanţare proprie, au permis extinderea activităţii în domeniul drumurilor, realizându-se lucrări de construcţii, amenajări şi reabilitări de drumuri prin pietruire, plombe şi covoare asfaltice.

2005 Necesitatea de a executa lucrări în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene a determinat compania să achiziţioneze echipamente de mare eficienţă şi tehnologie adecvată. Au fost cumpărate 21 de utilaje noi (freze de asfalt, finisoare de asfalt, cilindri compactori şi camioane) de la producători de marcă.

2006 Derularea proiectului de investiţii “Dezvoltarea Capacităţii de Producţie pentru Lucrări de Construcţie Drumuri” ne-a ajutat să executăm lucrări de construcţie şi reparaţii drumuri la un înalt nivel de calitate şi, de asemenea, să concurăm cu succes pe piaţa construcţiilor. Cumpărarea, construirea şi instalarea noii staţii de asfalt AMMANN tip Global 160 a fost partea cea mai importantă a proiectului.  Beneficiile sunt nu doar independenta fata de terti, ci şi faptul ca am devenit producatori de materie prima (asfalt) pentru lucrarile de drumuri.
Construit aproape de statie, laboratorul de incercari (de grad II) pentru mixturi asfaltice este de asemenea o realizare majora, care ne permite imbunatatirea calitatii materialelor folosite la lucrarile de drumuri.         

2007 – 2008 – largirea gamei de lucrari executate si a calitatii acestora ceea ce avut ca efect consolidarea pozitiei pe segmentul de piata specific (constructii si reparatii drumuri)
Datorita experientei castigate in domeniu si investitiilor in utilaje performante si personal calificat, firma poate acum realiza atat majoritatea lucrarilor de reabilitare si intretinere a drumurilor, cat si lucrari complexe de modernizari si constructie de drumuri.
In plus, societatea a continuat sa realizeze cu succes lucrari in domeniul constructiilor civile si industriale, lucrari tehnico-edilitare (canalizari menajere, pluviale, apa potabila).

2009 – au fost realizate alte doua investitii importante:
S-au achizitionat si pus in functiune o statie de betoane LIEBHERR BETOMIX 2.25, cu capacitatea de 100 m3/ora, care poate produce intreaga gama de marci de betoane (atat betoane obisnuite cat si betoane rutiere) din standardele existente, respectandu-se standardele de calitate din UE si o statie de asfalt mobila tip BENNINGHOVEN MBA 2500 – de capacitate 200 t/ora) care poate produce toate tipurile de mixturi asfaltice, atat categoriile obisnuite cat si cele speciale – mixturi asfaltice stabilizate cu fibre (MASF). Adaosul de fibre celulozice confera mixturilor asfaltice o rezistenta sporita la fisurare, la deformatii permanente, fiind indicate pentru strazile cu trafic greu si intens si in zonele intens solicitate si in intersectii, in statiile pentru transportul in comun, unde solicitarile de forfecare au valori mari.

2010 / 2012 - au fost realizate alte investitii importante (utilaje) pentru intretinere drumuri pe perioada de iarna.